5 Kasım tarihli Resmî Gazete · bir yayım
Sürdürülebilirlik denetim ekiplerine yönelik muafiyet süresi 1 yıl uzatıldı
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 30/10/2026 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/47239] Sayılı Kararı
İlgilendirdiği kanunlar: 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından alınan yeni bir Kurul Kararı ile sürdürülebilirlik denetim ekiplerine yönelik bazı muafiyet süreleri uzatılmıştır. 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak çıkarılan bu karar, şirketlerin ve denetim firmalarının iş süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Buna göre, Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği'nin Geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan süre bir yıl süreyle uzatılmıştır. Ayrıca, 1 Ocak 2028 tarihinden önce sona eren hesap dönemlerine ilişkin yapılacak sürdürülebilirlik denetimlerinde esneklik getirilmiştir.
Bu dönemde gerçekleştirilecek denetimlerde, asıl denetim ekiplerinde yer alacak sorumlu denetçi ile en az iki denetçinin sürdürülebilirlik alanında yetkili olması zorunluyken, bu kişilerin dışındaki diğer asıl ve yedek denetim ekibi üyeleri için yetki şartı aranmayacaktır. Bu düzenleme, sürdürülebilirlik denetçisi temininde yaşanan zorlukları hafifletmeyi ve denetim piyasasının uyum sürecini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Sürdürülebilirlik denetimi yaptırmakla yükümlü şirketlerin ve yetkili denetim kuruluşlarının bu yeni geçici kurallara göre hareket etmesi gerekmektedir.
Yürürlük
30 Ekim 2026
Kimleri ilgilendirir
Sürdürülebilirlik denetimi yapmakla yükümlü denetim kuruluşları ve ilgili şirketler.
← Önceki sayı: Mevzuat Bülteni 2026/35 · 4 Kasım 2026 · Tüm sayılar →
Bu bülten bilgilendirme amaçlıdır; hukuki görüş yerine geçmez. Resmî metin esastır.

