İçindekiler
ToggleTürkiye, yerli ve yabancı yatırımcıların daha büyük yatırımlar ve sermaye katkılarını kolaylaştırmak amacıyla yatırımcılara çeşitli teşvikler ve hibeler sağlamaktadır. Yatırım teşvik programı, imalat ve hizmetler, enerji, ihracat vb. alanlardaki yatırımları teşvik etmek için sürekli olarak değiştirilmektedir. Firmamız, Türkiye’de şirket kurarak yatırım yapmayı hedefleyen firmalara danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Türkiye’de yatırım yapmak için birçok neden vardır ve bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir;
- Genç, dinamik nüfus
- Rekabetçi, iyi eğitimli işgücü
- Doğu ve batı arasında transit köprü
- Hızlı büyüyen ekonomi
- Açık bir işletme için kolay
- Yabancı yatırımcıları teşvik eden yeni yatırım düzenlemeleri
- Avrupa Birliği’nde Gümrük Birliği
- Vergi ve Sosyal Güvenlik teşvikleri
KDV Muafiyeti:
Yatırım teşvik belgesi kapsamında ithal edilen ve/veya yurt içinde teslim edilen makine ve teçhizat için KDV istisnası uygulanmaktadır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti:
Yatırım teşvik belgesi kapsamında ithal edilen makine ve teçhizat için gümrük vergisinden muaftır.
Vergi İndirimi:
Gelir veya kurumlar vergisi, toplam indirimli vergi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşana kadar indirimli oranlar üzerinden hesaplanır.
Sosyal Güvenlik Prim Desteği (Çalışan Payı):
Yatırımın yarattığı ilave istihdam için, yasal asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik priminin çalışan payı devlet tarafından karşılanacaktır.
Sosyal Güvenlik Prim Desteği (İşveren Payı):
Yatırımın yarattığı ilave istihdam için, yasal asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik priminin işveren payı devlet tarafından karşılanacaktır.
Gelir Vergisi Stopaj Ödeneği:
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımın yarattığı ilave istihdama ilişkin gelir vergisi stopajına tabi olmayacaktır.
Faiz Ödeme Desteği:
Faiz desteği, yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilen en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir mali destek aracıdır. Yatırım teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının en fazla yüzde 70’i oranında kredi eşdeğerine ilişkin faiz/kâr payının bir kısmı devlet tarafından karşılanacaktır.
Arazi Tahsisi:
Yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yatırım teşvik belgesi ile arazi tahsis edilebilir.
KDV İadesi:
Asgari sabit yatırım tutarı 500 milyon TL olan stratejik yatırımlar kapsamında yapılan inşaat harcamaları üzerinden tahsil edilen KDV iade edilecektir.
Araştırma ve Geliştirme Desteği
Ar-Ge Kanunu, bir Ar-Ge merkezinde en az 50 personel istihdam edilmesi halinde Türkiye’deki Ar-Ge yatırım projeleri için özel teşvikler sağlamaktadır. Yeni yasada yer alan ve 2024 yılına kadar yürürlükte kalacak teşvikler şunlardır
- Araştırmacı sayısının 500’ü aşması halinde Ar-Ge harcamalarının yüzde 100’ünün vergi matrahından indirilmesi, bu durumda yüzde 100’lük indirime ek olarak faaliyet yılında bir önceki yıla göre gerçekleşen Ar-Ge harcaması artışının yarısının da indirilmesi
- Çalışanlar için gelir vergisi stopajı muafiyeti (bu madde 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacaktır)
- İşverenler için 5 yıl süreyle yüzde 50 sosyal güvenlik primi muafiyeti
- Geçerli belgeler için damga vergisi muafiyeti
- Yeni bilim insanları için 100.000 TL’ye kadar teknogirişim sermayesi
- Kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan belirli fonların vergi matrahından düşülmesi
Türkiye’de Bordrolama Hizmeti hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.
Daha fazla bilgi almak için başka bir web sitemize göz atın.